Bahçe Sulaması Nasıl Yapılır?

Bahçe Nasıl Sulanır?

Bahçe bakımı nasıl yapılır diyorsanız, bahçede yetişen bitkilerin gelişimi için düzenli ve yeterli miktarda sulama yapmak çok önemlidir. Ancak doğru bir şekilde ve gerekli seviyede sulama yapmadığınızda bitkilerinize yarar yerine zarar verebilirsiniz. Bu nedenle sulamaya dair bazı püf noktaları öğrenmenizi ve bahçe bakımında pratik bilgileri uygulamanızı öneriyoruz. İşte bahçe sulama ile ilgili en temel ve önemli bilgiler.

  1. Suyu Eşit Dağıtın

    Sulama yaparken nemin, suladığınız bitkinin veya yeşillik alanın tamamına homojen olarak dağılmasını sağlayın. Sulamaya başlarken kaynaktan çıkan suyun tazyiğini düşük seviyede tutun. Sonrasında su miktarını kırılgan bitki ve çiçeklere zarar vermeyecek ölçüde artırın.

  2. Dökülen Yaprakları Toplayın

    Bahçenize dökülen yapraklar ıslak kaldığında bitkisel hastalıklara neden olur. Toprağın verimini düşüren ve bahçede yetişen bitkileri olumsuz etkileyen bu durumu önlemek için yaprakların kuru kalmasına özen gösterin.

  3. Suyun Köklere Ulaştığından Emin Olun

    Doğru sulamanın en önemli adımı su miktarını ideal şekilde ayarlayabilmektir. Toprağın yüzeyini kaplayan ancak köklere inmeyen su, yetersiz sulama yapıldığını gösterir. Aşırı sulama ise kökün çürümesine neden olur. Bu nedenle toprağın her yerine eşit ölçüde yayılacak şekilde sulama yapmaya ve her bitkinin ihtiyacına göre kullanacağınız su miktarını ayarlamaya özen göstermelisiniz.

  4. Toprağı Havalandırın

    Toprak suyu emdiğinde köklerin hava alması için gereken boşluklar dolar. Bu da köklerin havasız kalmasına neden olur. Bu durumu önlemek için suyu emen toprakta sulama yaparken toprağı basit cisimler yardımıyla havalandırmaya çalışın.

    Step 4: Bahçe saksı ve bitkiler

Bahçe Sulama Hortumu Nasıl Olmalı?

Bahçe sulama hortumu seçerken hortumun malzemesi, su basıncı, çapı, uzunluğu ve şeffaflığı gibi birçok özelliğe dikkat etmeniz gerekir. Bunlardan en belirleyici kriter, genellikle hortumun üretildiği malzemedir. Peki, bahçe sulama hortumu nasıl olmalı?

  1. Malzemeye Göre Hortum Seçimi

    Malzemesine göre kauçuk, PVC, silikon, plastik ve naylon gibi farklı hortum türleri bulunur. Silikon olanlar PVC hortumlara benzer görünümdedir. Silikon hortumun PVC’den farkı, bükülmüyor olmasıdır.

  2. Hangi Hortum Daha İyi?

    PVC hortumların katman sayısı arttıkça kullanım ömrü uzar. Yüksek basınç ve sıcaklık farklılıklarına dayanıklı hale gelir. Naylon hortumlar hafif olmasına karşın basınca karşı diğer malzemeler kadar dayanıklı değildir. Plastik hortumlar çok çabuk deforme olur. Bu nedenle plastik hortum kullanmanızı önermiyoruz.

  3. Kauçuk Hortumun Avantajları

    Kauçuk hortumların tek dezavantajı, büyük hortum kütlesi halindeyken taşınmasının zor oluşudur. Bunun dışında UV ışınlarına, sıcaklığa, basınca karşı oldukça dayanıklı, mukavemeti yüksek ve elastikiyeti fazla bir malzemedir. Kauçuk hortumlar bahçe sulama işlerinde dört mevsim kullanılabilir.


Çimler Nasıl Sulanır?

  1. Uygun Sulama Yöntemini Seçin

    Çimleri sulamak için kendiniz hortumla sulama yöntemini uygulayabileceğiniz gibi, bu iş için özel olarak tasarlanmış, tasarruflu otomatik sulama sistemlerini de tercih edebilirsiniz. Üstünde bitki yetişen çim alanlar için damla sulama yöntemini denemenizi öneriyoruz.

  2. Damla Sulama Yöntemi

    Bahçeye damlama nasıl döşenir, damla sulamı yöntemi nedir merak ediyor olabilirsiniz. Damla sulama yönteminde çimende uzun delikli hortumlar uzanır. Bu hortumların bitkilerin kök kısmına eriştiği noktalarda düzenli su akışı sağlanır. Böylece boşa giden su miktarı azalır ve daha az su tüketimi ile çimenler ve bitkiler ihtiyacı olan suyu almış olur. Çimenler için bahçe sulama fıskiye yardımıyla da gerçekleştirilebilir.

  3. Sulama Saatine Dikkat

    Çimlerin sulanmasında en etkili sulama saatleri dikkate alınmalıdır. Peki, çim ne zaman sulanır? Çim kaç günde bir sulanır? Bu saatler sabahın erken vakitleri veya gece geç saatlerdir. Güneş ışınlarının en az olduğu saatlerde toprak yüzeyindeki su daha az buharlaşır. Bu sayede toprak tarafından emilip köklere iletilen, dolayısıyla da çimlerin ve bitkilerin gelişimini destekleyen su miktarı daha fazla olur. Bu bilgiler ışığında uygun vakitlerde sulama yapmanızı öneriyoruz.

  4. Sulama Süresine Karar Verin

    Çim sulama süresi, toprak özelliklerine göre değişiklik gösterir. Sıkı yapılı topraklarda yağmurlama sistemi ile 3 saatlik, gevşek yapılı toprakta ise 1 saatlik bir bahçe sulama yeterli olur. Önemli olan suyun, toprağın 30 cm altına rahatça inebiliyor olmasıdır.

Bahçe sulama işlemlerinde bitkilerin ihtiyacından daha fazla veya daha az su vermemeye ve düzenli sulama yapmaya özen gösterin. Belli aralıklarla sulama işlemine devam etmediğiniz takdirde bahçe sulamadan beklediğiniz verimi alamayacağınız da unutmayın.


Sıkça Sorulan Sorular

Bahçedeki Bitki Kökleri Nasıl Sulanmalı?

Toprağın yüzeyini kaplayan ancak köklere inmeyen su, yetersiz sulama yapıldığını gösterir. Aşırı sulama ise kökün çürümesine neden olur. Bu nedenle toprağın her yerine eşit ölçüde yayılacak şekilde sulama yapmaya ve her bitkinin su ihtiyacına göre kullanacağınız su miktarını ayarlamaya özen göstermelisiniz.

Bahçe Sulamada Kauçuk Hortum Kullanılır mı?

Kauçuk hortumların tek dezavantajı, büyük hortum kütlesi halindeyken taşınmasının zor oluşudur. Bunun dışında UV ışınlarına, sıcaklığa, basınca karşı oldukça dayanıklı, mukavemeti yüksek ve elastikiyeti fazla bir malzemedir. Kauçuk hortumlar bahçe sulama işlerinde dört mevsim kullanılabilir.

Çimler Günün Hangi Saatinde Sulanır?

Çimlerin sulanmasında en etkili sulama saatleri dikkate alınmalıdır. Bu saatler sabahın erken vakitleri veya gece geç saatlerdir. Güneş ışınlarının en az olduğu saatlerde toprak yüzeyindeki su daha az buharlaşır. Bu sayede toprak tarafından emilip köklere iletilen, dolayısıyla da çimlerin ve bitkilerin gelişimini destekleyen su miktarı daha fazla olur. Bu bilgiler ışığında uygun vakitlerde sulama yapmanızı öneriyoruz.

Kaynak: temizsozluk

x

Hobi bahçesi satın almak için bize ulaşın